Skip to main content

Ann ”Aminah” Larsson

Lärare på Layali

Ägare och grundare av Layali Orientaliska Dansakademi.

Jag började dansa orientalisk dans/magdans 1985 i Göteborg hos Ulrika Hellquist som var utbildad hos Bahi Barakat i Södertälje. 1986 flyttade jag till Södertälje, och stannade hos Bahi Barakat i hans showgrupp i 4 år. Vi hade massor med dansjobb runt om i Sverige och utomlands.
På den tiden fanns det knappt några kurser och lärare, det var i princip bara Bahi Barakat, som kom från den egyptiska statliga folkloretruppen Khaomeyya, och Lisa Djeylan, som var utbildad hos Jamila Salimpour och undervisade amerikansk stil. (nästan alla danslärare i Sverige idag har rottrådar som letar sig tillbaka till någon av dom två, eller båda)

Jag började också engagera mig i dansföreningen Soda, som startades i början av 80-talet (av bl a Samasem). Vi bjöd in gästlärare från främst Egypten och vi ordnade shower där Stockholms alla dansare uppträdde, ibland tillsammans med sina elever. Det fanns inga höftsjalar, dräkter eller danstillbehör att köpa, så Soda ordnade sykurser och la ut syinstruktioner i medlemstidningen Soda. Enda sättet att få reda på vad som hände utomlands, var att prenumerera på olika danstidningar från USA, vilket jag gjorde, bl a Habiba och Arabesque. Musik fanns att köpa en grekisk musikaffär på Vasagatan. Dom hade en skokartong med arabisk musik. Där skramlade några kassetter, som man snart lyssnade sönder. Jag snålade och sparade, och lade alla mina pengar och min fritid på dans, dans och dans. Jag blev en nörd.

1996 kom jag äntligen iväg till Egypten för första gången, och har sedan dess tillbringat flera månader om året där, tagit privatlektioner, pluggat arabiska, hängt på festivaler, både som elev och lärare, gått på nattklubbar och kabareeter för att se alla dom kända dansöserna. Jag har fått flera vänner för livet via dansen.
Jag har tagit hundratals workshops och privatlektioner för massa olika lärare (främst egyptiska) , vissa namn kommer jag inte ens ihåg.
Men mina största inspiratörer har varit Bahi Barakat, Raqia Hassan, Yousry Sharif, Samasem och Horacio & Beata Cifuentes.

Jag har undervisat sedan mitten av 1990-talet.  2003 anordnade jag Layalifestivalen för första gången, som blev en succé med massor med workshops, uppträdanden och internationella gästlärare. Raqia Hassan, Randa Kamel, Aziza of Cairo, Jillina, Bozenka, Farida Fahmy, Amani of Lebanon är bara några av kända artister som gästat festivalen. Jag har själv blivit inbjuden att undervisa på Ahlan wa Sahlan i Kairo, och festivaler i Norge, Tyskland och Finland. Jag har uppträtt som magdansös  i över 20  år, på 1000 och 1 event i Stockholm, Sverige, Norge, Tyskland, Egypten, Finland, England, och säkert fler ställen som jag glömt.
Och äntligen visste ”vanligt folk” vad magdans var! Jag slapp hålla brandtal i tid och otid, och försvara min älskade dans som många avfärdade som striptease och/eller ”vem som helst kan väl skaka lite på höfterna”. Dansen hade växt från en subkultur med ett fåtal, engagerade deltagare, till en allmänt uppskattad konst och träningsform. Och nu finns det dräkter, musik, danstillbehör, lärare, kurser, youtube, internet, ja, ni vet inte hur bortskämda ni är! 🙂

2007 startade jag dansskolan Layali, och Stockholm fick den första dansskolan som erbjöd flera orientaliska dansstilar:  magdans, tribal fusion , ATS, persisk dans och bollywood.

På min klasser övar vi Oldschool Egyptian Style, med dansglädjen och musikaliteten i centrum, gärna till klassiska låtar! 

Aktuella kurser och workshops

Just nu håller Ann ”Aminah” Larsson i följande danskurser på Layali. Klicka på rubriken för mer information och anmälan.

Lärare på Layali


Danskurser i Stockholm

Kursstart och öppet hus

Kom och prova på våra danskurser innan du anmäler dig. Vi tar emot drop in i mån av plats under dom 3-4 första veckorna.

Mer infor - kom och dansa!

Dansskolan Layali

Höstterminen

Höstens schema är klart! Se alla våra terminskurser.
Anmäl dig idag

Layali Dansakademi på YouTube

Layali på sociala medier

Vi laddar upp nya dansfilmer och bilder hela tiden, från dansvardagen och från våra dansshower.

Följ oss på YouTube
Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram
Följ oss på Pinterest