Skip to main content

Maria Hansson

Undervisar i: Burlesque Fusion och Orientalisk dans/magdans

Sedan 1983 har dans från Arabvärlden och Turkiet varit det viktigaste i Marias liv. Hon har medverkat i TV, på festivaler, dansat på stampade jordgolv och på fina scener från Sydney/Australien i söder till Trondheim/Norge i norr. Under många år samarbetade Maria med olika turkiska orkestrar och turnerade runt i Sverige, bl.a. gjorde hon och Istanbul Orkestar väldigt uppskattade skolturnéer i norra Sverige i samarbete med Rikskonserter. Här började även Marias kärlek till turkisk musik och dans att spira.

Från början var det önskan om att vara magdansprinsessa i glittriga kostymer med allas blickar klistrade på sig som var drivkraften för träningen. Efter några år började dock intresset för folkdanser från hela arabvärlden, Turkiet och vidare längs Sidenvägen infinna sig. För att stilla sin nyfikenhet har hon tränat för många olika lärare. Allt från Nesrin Topkapi, en av Turkiets mest kända dansöser, över Suraya Hilal, Mahmoud Reda, Helene Eriksen och Morocco till mer moderna Bozenka och Samantha Emanuel för att nämna några. Tyngdpunkten i Marias dans ligger i de egyptiska danserna där hon har en djup kunskap, inte bara om de olika folkdanserna, utan även om den arabiska musiken.

Vintern 2011 träffade Maria Dud Muurmand och ett nytt danskapitel började. Burlesque Fusion blev nu hennes stora passion. Blandningen av magdans, latin ballroom och burlesk ger Maria en frihet att utvecklas och hitta nya vägar för sin kreativitet.

2013 samlade Maria ett gäng dansare från Layali Orientaliska Dansakademi omkring sig och startade dansgruppen Limelights the Vintage Showgirls, för att ytterligare kunna undersöka Burlesque Fusion och dess möjligheter.
Under åren har även Marias alter ego, Mz Mable, växt fram. En bedagad dam som tar Maria till scener utanför magdansvärlden där hon bl.a. samarbetat med jazzorkestern Aurora Brännströms Trio och Lady Francescca, en av Sveriges ledande burleskartister.

Hör Maria bli intervjuad av Burleskpodden.

Några elevröster om Maria:
” Fantastisk lärare som smittar med sin entusiasm och dansglädje. Lockar fram sidor om en själv som inte visste att man hade, varje lektion är lycka.”

”Vi får minst ett gott skratt per lektion, älskar det!”

Lärare på Layali

Aktuella kurser och workshops

Just nu håller Maria Hansson i följande kurser på Layali. Klicka på rubriken för mer information och anmälan.

Vårterminen 2020

Burlesque Fusion - Nybörjare, även drop in!
(Kursid: 1805)
Fre 16.45-17.45
Startar 31 Januari 2020
6 ggr
Dalagatan 64
895 kr
Burlesque Fusion - N/F-F
(Kursid: 1820)
Fre 17.45-19.00
Startar 31 Januari 2020
13 ggr
Dalagatan 64
2395 kr
Orientalisk dans/magdans Nybörjare, start 8/3
(Kursid: 1125)
Sön 12.15-13.30, start 8/3
Startar 8 Mars 2020
10 ggr
Dalagatan 64
1795 kr
Burlesque Fusion - Nybörjare,start 20/3
(Kursid: 1810)
Fre 16.45-17.45, start 20/3
Startar 20 Mars 2020
7 ggr
Dalagatan 64
1095 kr


Danskurser hos Layali

Vi har kurser för alla: Magdans, Bollywooddans, Dancehall, Burlesque fusion, Reggaeton, Orientchata och Bachata Ladystyle. Vårterminen går redan att boka.

Se hela kursschemat

Layali Dance Festival

Spännande danskurser, danstävlingar och shower. Missa inte vår festival 26 februari - 1 mars 2020.

Se hela festivalprogrammet här

Layali på YouTube

Vi laddar upp nya dansfilmer hela tiden, från både små och stora dansshower.

Följ oss på YouTube
Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram